Het bestuur van de Stichting Folkloristische Dag IJzendijke
Mogen wij u voorstellen, het bestuur van de Stichting Folkloristische Dag IJzendijke.
Mark van de Vijver
Voorzitter
Bestuurslid sinds 2007
In 1971 werd Streekmuseum West Zeeuws Vlaanderen Presenteert gevestigd in het voormalig gemeentehuis van IJzendijke. Mijn vader werd voorzitter. Vanuit die hoedanigheid heeft hij in 1972 de eerste Folkloristische Dag IJzendijke georganiseerd. Direct al waren ringrijden, oude ambachten en muziek de drie pilaren waar de ambiance van het feest op gebaseerd is. Genieten van het geluid van de paardenhoeven van de ringrijders op de kasseien van de Markt, de spanning van de kamp met de ring die steeds kleiner wordt. Het geluid van hamer van de hoefsmid op het roodgloeiende hoefijzer en op het aambeeld. De geur van het warme ijzer op de hoef. De ambachtslui die hun stiel demonstreren. Muziek bij de optocht en tijdens het middagconcert. We gaan minstens 100 jaar terug in de tijd. Zo moet de boerenmarkt in IJzendijke ongeveer zijn geweest. Eind 2007 nam mijn vader Pol van de Vijver afscheid als voorzitter en speaker van de Folkloristische Dag IJzendijke. Ik mocht de voorzittershamer en de microfoon overnemen. Het bestuur bestond verder uit Alex Claeys, André van de Wijnckel en Leo Mangnus. Eind 2011 nam Alex afscheid, eind 2013 André. Leo bleef met zijn vele jaren ervaring. Felix, Theo, Ellen en Sjoerd kwamen ondertussen het bestuur versterken waardoor de toekomst van de Folkloristische Dag IJzendijke verzekerd is. Ieder met zijn eigen inbreng, elkaar perfect aanvullend. Daardoor zijn we een uitgebalanceerd team. We mogen steeds een beroep doen op een groot aantal vrijwilligers en elk jaar is het weer hartverwarmend om te merken dat de sponsoren hun onmisbare bijdrage leveren. Graag tot ziens op de Markt van IJzendijke op zaterdag 18 juli 2015! We gaan er weer een fantastisch feest van maken voor de 44e keer.
Ellen van Vugt
Secretaris
Bestuurslid sinds 2011
In 2011 heb ik een gedeelte van de werkzaamheden van André van de Wijnckel overgenomen. Sinds André in 2013 na vele jaren zijn bestuursfunctie heeft neergelegd draag ik zorg voor de secretariële werkzaamheden. Iets wat in het dagelijks leven inmiddels al ruim 25 jaar mijn werk is. Na functies in enkele andere besturen binnen Gemeente Sluis, vind ik het erg fijn om me nu in te zetten voor dit mooie evenement in mijn woonplaats in een bestuur wat goed op elkaar is ingespeeld en in een zeer aangename samenwerking.
Sjoerd van de Wijnckel
Penningmeester
Bestuurslid sinds 2012
In 2012 heb ik het stokje overgenomen van mijn vader (André van de Wijnckel). Ondanks dat hij reeds vele jaren actief is geweest in het bestuur, heb ik mijn eerste bijdrage pas in 2011 geleverd. Het jaar daaropvolgend ben ik gevraagd het penningmeesterschap over te nemen. Uiteraard heb ik dit met beide handen aangepakt.
Mijn kerntaak is het beheer van de financiën. Ik zorg voor tijdige betaling en controleer of de toegezegde bedragen ook binnenkomen. Daarnaast hou ik me bezig met de PR van de stichting.
In het dagelijks leven ben ik eigenaar van een administratiekantoor. Daarvoor ben ik 20 jaar werkzaam geweest in het bankwezen en bij enkele boekhoudkantoren. Het werken met cijfers is mij dus niet vreemd.
Leo Mangnus
Bestuurslid (ambachtenmarkt en knokploeg)
Bestuurslid sinds
Felix Impens
Bestuurslid (ambachtenmarkt)
Bestuurslid sinds 2011
Mijn naam is Felix Impens. Vier jaar geleden werd ik gevraagd of ik het zag zitten om in het bestuur van de Stichting Folkloristische Dag te komen. Ik moest daar niet lang over nadenken, want ik wist van mijn goede vriend Leo Mangnus (al jaren bestuurslid van de Stichting) dat er een te kort aan bestuursleden zat aan te komen en dat dit zou kunnen betekenen dat de toekomst van de Folkloristische Dag in gevaar zou komen. Dit wilde ik natuurlijk niet, zo’n mooie dag voor ons dorp, de omgeving en alle mensen die erop af komen. Tevens had ik nog een speciale reden dit te gaan doen. Na de tweede Folkloristische Dag, die er toen overigens heel anders uitzag, is mijn vader naar Pol van de Vijver gestapt met de vraag of hij een oud ambacht mocht demonstreren. Dit was geen enkel probleem, en bij de 3de Folkloristische Dag was mijn vader aanwezig met zijn oude ambacht klompen maken. Dit ambacht had hij geleerd van zijn grootvader en zijn vader, hij kwam uit een klompenmakers geslacht. Ik hoor hem nog zeggen dat hij op zijn 7ste achter de ruimbank moest staan. Dat is de bank waar de klomp dan al in vorm, maar zonder het gat waar je, je voet in steekt, in vastgeklemd wordt door middel van opvulhout en een spie. Hij moest dan met een boor het gat voorboren waar de voet in kon, echter hij was niet groot van stuk en moest om dit te kunnen doen op een bul (een stukje boomstam) staan om erbij te kunnen.
Vele jaren is hij van de partij geweest om dit te demonstreren in IJzendijke maar ook ver daar buiten. Helaas is hier een eind aangekomen toen hij ziek werd en in 1993 overleed.
Ik prijs mij gelukkig dat Leo en ik nu samen tijdens de Folkloristische Dag de organisatie van de oude ambachtenmarkt op de markt, en de hobby markt in de Kerkstraat en Gouverneursstraat voor onze rekening mogen nemen.
Tevens ben ik voorzitter van harmonie “Geduld Overwint” uit IJzendijke. Ik heb dan ook het voorrecht om tijdens de opening van de Folkloristische Dag helemaal als eerste te mogen lopen met de vlag van deze vereniging. Tijdens het middagconcert ben ik aanwezig als voorzitter van de harmonie en als bestuurslid van de Folkloristische Dag. Ik heb deze dag dus duidelijk een dubbelrol.
Theo Serrarens
Bestuurslid (technische ondersteuning)
Bestuurslid sinds 2011